Zaglądajcie do nas w każdy piątek w poszukiwaniu inspiracji. Na przykład taki sernik to doskonałe zwieńczenie świątecznego śniadania.
Łatwy sernik z pianką
Ciasto
- 0,3 kg mąki
- 0,1 kg cukru
- 0,15 kg margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa sernikowa
- 1 kg sera białego mielonego
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jaja
- 1 budyń waniliowy
Piana
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Przepis
- Na stolnice wyłożyć margarynę, dodac przesianą przez sito mąką, proszek do pieczenia i cukier. Siekać za pomocą noża, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodac żółtka, jaja i zarobić jak ciasto kruche.
- Schłodzić w lodówce ok 1 godziny.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na 0,5 cm placek i wyłożyć na dno blachy.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 15 min.
- W miedzy czasie w dużym naczyniu połączyć za pomocą miksera wszystkie składniki masy. Składniki dodajemy w takiej kolejności jak wymienione są w składnikach.
- Gotową masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy 40 min w 180 st C.
- 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Całą masę wylewamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 st C.